Naarmate de belangstelling voor millieuvriendelijke opties voor alle aspecten van het leven toeneemt, neemt ook de wil voor duurzamer reizen toe. En tegenwoordig tonen ook cruisemaatschappijen hun toewijding aan groenere reismogelijkheden. Met de combinatie van innovatie, onderzoek, nieuwe technologieën en wilskracht biedt de cruise-industrie passagiers de kans om op een duurzame manier te kunnen cruisen. De impact die mensen hebben op het millieu is een populair onderwerp voor zowel reguliere als luxe cruisemaatschappijen.
Wat doen cruisemaatschappijen om het milieu te beschermen?
De cruise-industrie streeft ernaar om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. Cruiselijnen gaan de uitdaging zowel aan boord als aan land aan. Om een milieuvriendelijkere manier van reizen tot stand te brengen, maken ze gebruik van de nieuwste technologie op hun nieuwe schepen, verbeteren ze de huidige systemen en betrekken ze hun bemanning en passagiers bij hun plannen om het energieverbruik te verminderen.
Schonere brandstof is een belangrijk onderdeel van duurzaam varen. Met de introductie van vloeibaar aardgas (LNG) presenteerde Carnival Corporation zich als een pionier op deze afdeling. Het bouwen van schepen die op LNG varen, is een manier om uitlaatemissies te minimaliseren. Het installeren van speciale reinigingssystemen in oudere schepen en het upgraden van huidige systemen is een manier om speciale deeltjes van motoremissies te verminderen.
Het verminderen van het energieverbruik aan boord is ook een belangrijk onderdeel om het milieu te sparen. Energiezuinige apparaten, evenals nieuwe software voor het beheer van de airconditioning en het verlichtingssysteem, helpen het stroomverbruik te verminderen. LED-verlichting installeren en de mensen aan boord informeren, kan energie besparen op oudere schepen. Veel cruisemaatschappijen moedigen bemanningsleden en passagiers aan om energie te besparen door eenvoudige taken, zoals het uitschakelen van de lichten bij het verlaten van de passagiershut of het verstandig gebruiken van de airconditioning.
Groenere schepen voor duurzaam cruisetoerisme
Tegenwoordig richten de meeste cruisemaatschappijen zich op duurzaamheid bij het plannen van een nieuw cruiseschip. Milieuvriendelijke scheepsbouw begint met de vorm van het schip, de gebruikte materialen en de integratie van moderne energiebesparende technologie en uitlaatreinigingssystemen. Bovendien is het duurzaam bouwen van een schip ook belangrijk. Het verminderen van afval tijdens het proces en het gebruik van milieuvriendelijke materialen en machines helpen bij het bevorderen van duurzaam cruisetoerisme.
Naast het hebben van goede afvalbeheersystemen, is het cruciaal om hulpbronnen verstandig te gebruiken. Afvalvermindering is een essentiële manier om de meeste cruiselijnen duurzamer te maken. Cruisemaatschappijen proberen plastic voor eenmalig gebruik in passagiershutten, de keuken, restaurants en andere locaties waar mogelijk, te vervangen door milieuvriendelijke alternatieven. In plaats van plastic flessen water, kunnen passagiers kiezen voor herbruikbare flessen. Oceania Cruises bijvoorbeeld heeft onlangs toegezegd al het plastic voor eenmalig gebruik te zullen elimineren en werkt samen met Vero Water, een bedrijf dat milieuvriendelijke flessen water produceert. Plastic rietjes en to-go-bekers worden ook vervangen door metalen gebruiksvoorwerpen en papieren bekers. Kleine plastic flessen shampoo of zeep worden vervangen door dispensers. Het gekochte voedsel voor de bemanning en passagiers is verkrijgbaar bij distributeurs die aan strengere verpakkingseisen voldoen.
Recycling kan ook afval minimaliseren. Conversiesystemen voor bakolie en waterrecycling zijn innovatieve manieren om het verbruik van hulpbronnen te verminderen. Veel reguliere en luxe cruisemaatschappijen recyclen plastic, aluminium, glas en papier. Geschat wordt dat cruiseschepen ongeveer 60% meer afval per passagier per dag recyclen dan mensen aan wal doen. Passagiers kunnen helpen door hun afval te scheiden, recyclingbakken te gebruiken, handdoeken te hergebruiken en plasticvrije opties aan boord en uit te kiezen.
Voedselverspilling verminderen en afvalwater reinigen
Om voedselverspilling te minimaliseren, kunnen cruisepassagiers zorgvuldig plannen wat ze willen bestellen, zelfs wanneer ze een all-inclusive pakket hebben geboekt. Cruisemaatschappijen, zoals Costa Cruises, proberen voedselverspilling te verminderen door het bereidingsproces te hervormen en het keukenpersoneel op te leiden met duurzame kooktechnieken. Sommige cruisemaatschappijen werken samen met voedselbanken in de aanloophavens om voedselresten te doneren aan lokale sociale programma’s. Voedsel doneren is een manier om de duurzaamheid aan wal te vergroten. Door het overbrengen van etensresten, keukenapparatuur, beddengoed en meubels aan goede doelen, minimaliseren cruisemaatschappijen hun verspilling en versterken ze lokale gemeenschappen.
Het verwijderen van afvalwater is een andere zorg voor cruiseschepen. Cruiseschepen volgen strikte internationale maritieme wetten met betrekking tot afvalverwijdering. Met geavanceerde afvalwatersystemen kunnen ze bijvoorbeeld water schoner produceren dan afvalwaterfaciliteiten in kuststeden.
Onderzoek opzetten voor duurzamer cruisetoerisme
Veel cruisemaatschappijen hebben het een prioriteit gemaakt om de wateren waarin ze opereren, te beschermen. Een belangrijk aspect is het ondersteunen van oceaanonderzoek op verschillende manieren. MSC Cruises is bijvoorbeeld van plan om een onderzoeksstation te bouwen op hun nieuwe privé-eiland, MSC Ocean Cay Marine Reserve. Het eiland ten zuiden van Miami, Florida, is niet alleen een cruisebestemming, maar ook een zeereservaat – 166 vierkante kilometer beschermd water voor koralen om te groeien. Wilt u het zien? Geen probleem! MSC biedt duiksessies op het eiland, zodat u zelf de groeiende koralen kunt bestuderen. Door een duurzame cruise te boeken, kunt u deelnemen om afval te verminderen en de oceanen schoon te houden.
Mocht u nog vragen hebben over duurzame cruises, aarzel dan niet om onze vriendelijke cruise specialisten te bellen op 020 220 41 41. Ze helpen u graag verder!